Hvor meget har du råd til at låne?

29 April 2021
Camilla Skøtt

Det lyder måske absurd, at du skal have råd til at låne, når du netop låner, fordi du ikke har nogle penge. Men faktum er, at hvis du skal låne penge, så skal du have et månedligt rådighedsbeløb, der kan klare afdraget.

Drømmer du om et Ikano bank lån – eller et hvilket som helst andet lån, for den sags skyld – så er det bedste, du kan gøre at lægge et budget, der viser, hvor meget du har råd til at låne.

Dit budget er en oversigt over dine udgifter og dine indtægter, og det beløb, der er tilbage, når du trækker de to tal fra hinanden, er dit rådighedsbeløb – altså det beløb der ikke er låst til nogle specifikke udgifter. Har du eksempelvis 3.000 kr. til rådighed hver måned, kan du vælge at tage et lån med et afdrag på 800 kr., og så har du stadig 2.200 kr. til rådighed.

Et større regnestykke

At lægge et budget lyder umiddelbart ret enkelt, og det er det da også, hvis du ved, hvordan du nemmest griber det an. Hvis du vil være helt sikker på at få alle dine udgifter med (hvilket er ret relevant, hvis du ikke skal ende med uforudsete regninger), kan du med fordel finde de seneste tolv måneders kontoudtog frem.

Ved at bruge kontoudtoget som udgangspunkt for dit budget sikrer du, at du får alt med. Også det abonnement til fitness, du måske havde glemt, fordi du ikke bruger det. Samtidig får du et godt overblik over, hvor mange penge du reelt bruger på variable udgifter; cafébesøg, gaver etc. Denne del af budget skrider nemlig ofte for de fleste, fordi vi tror, vi bruger færre penge, end vi egentlig gør.

Kort og godt: Jo grundigere du er med dit budget, jo større er chancen for at du vælger et lån, du har råd til.

Flere Nyheder